Keresés
Close this search box.

Aki a tökéletesre törekszik, de értékeli a valóságot – Szijjártó Előd borászatában jártunk

Szöveg: Demeter Anna
Fotó: Máth Kristóf

A természet szerelmese, az Etyek– Budai borvidék csodálója. Szijjártó Előd sikeres fiatal borász, ennek oka pedig abban keresendő, hogy a popularitás hajszolása helyett úgy döntött, inkább a piacot igazítja saját magához.

Olyannyira a saját útját járja, hogy bárminemű generációs kötődés, illetve sorsszerű fordulópont nélkül kanyarodott a borászkodás felé. Valami azonban mégis elindította.

A bor világába ugyan igazi kívülállóként csöppentem, a természethez való erős kapcsolódásom visszavezethető a gyermekkoromra. A Békés vármegyei Szeghalomról származom, ahol a családom szántóföldi mezőgazdasággal és gyümölcstermesztéssel is foglalkozik a mai napig. Minden nyaramat a kajszibarack-ültetvényeken töltöttem, ez az élmény, illetve a táplálkozástudomány iránti erős vonzalmam pedig első körben az élelmiszermérnöki hivatás felé terelt. Ahogy idősödtem, volt alkalmam megfigyelni a pálinkafőzés folyamatát is, és lenyűgözött a végső lépés, a lepárlás, ahogyan a cefrét finom, parfümös alkohollá varázsolják. Így terelődtem az ételektől a nedűk felé, és emiatt végeztem szőlész-borász mérnökként.

Tehát nem jelentett nehézséget kívülről megközelíteni a szakmát?

Nyilván ennek a kívülállóságnak megvan a hozadéka és a negatívuma is. Feledteti azonban, hogy nem nagyon tudnék ahhoz fogható dolgot említeni, amikor az ember a saját kezével és a természet erejével dolgozik együtt. Nem sokkal finomabb az otthon termesztett paradicsom, mint a bolti? Ugyanígy van ez a kajszi­barack meg a szőlő esetében is. Ráadásul ha az ember jól ismeri a dolgok működését, még inkább képes értékelni a kézzelfogható végeredményt.

Hány hektárnyi terület van a kezében?

Szétszórva összesen két és fél-három hektárnyi saját területem van, ami öt különálló parcellát jelent. Illetve ugyanerről a vidékről még három hektárról vásárolok szőlőt, ahol szintén én felügyelem a munkafolyamatokat. A kinti munkálatok mellett a termeléssel és az üzleti résszel is foglalkozom, és persze kóstolókat is tartok. Az üzemben egy állandó munkatársam van, a szőlőben négyen-öten dolgozunk. Mivel a szezonban minden téren elég sok feladat adódik, általában reggel hat órakor felveszem az embereket, a szőlőben kora délutánig dolgozunk, majd visszamegyek a városba, és intézem az irodai tevékenységet.

Úgy tűnik, nem a tömeggyártás a cél, mégis elég sűrűk a mindennapok.

A téli időszak nyilván más, de igen, általánosan pörgősek a napjaim. A legtöbb európai ember a borászatokat a klasszikus, pincében végzett munkával azonosítja. Úgy gondolom, hogy ez a mindössze százhetvenöt négyzetméternyi tömény valóság leginkább egy újvilági gondolatmeneten alapuló tevékenységre alkalmas. Minden folyamat esetében ugyanis a precíz, egyszerű megvalósításra törekszünk: kint fogadjuk a szőlőt, ott préselünk, a must vezetéken keresztül érkezik be, majd az acéltartályokban, fahordókban vagy kádban erjedés és érlelés után ugyanezen a helyen, egy leválasztott területen palackozunk. A hordókat, palackokat elektromos targonca viszi a helyükre. Nem sok, ahogy látható, ez pedig azért van, mert engem kizárólag a prémiumborok érdekelnek.

Ez hány palackot jelent évente?

Átlagosan harmincezer, volt már huszonöt- és negyven­ezer is. Nem az a fő motivációm, hogy mindenki ismerjen.

Hanem?

Inkább egy bizonyos réteget képviselnék. Egy zenei hasonlattal élve, én inkább a jazz műfajában tudok működni. Egészen egyszerűen azért, mert nem vagyok jó könnyűzenei, populáris előadó. Megvannak a saját stílusjegyeim, és a piacot is igyekszem ehhez igazítani. Fontos felismerni, hogy mik az erőssé­geink, és az energiáinkat a megfelelő irányba terelni az elaprózódás helyett. Engem rendkívül foglalkoztat az, hogyan lehet a tapasztalatainkat a lehető legjobban feldolgozni, továbbfejleszteni. Emiatt, illetve a befogadóképesség végessége miatt sem szeretnék túl sokat termelni. A jövőben ez még minimálisan változhat persze, főként azért, mert pezsgővel is foglalkozom.

Sőt, azt hallani, az etyeki borvidék jövőjét a pezsgőben látja – de előbb még kanyarodjunk vissza a termőterülethez. Miért épp itt?

2018-ban, az egyetem elvégzése után fél évet Kaliforniában, a Napa-völgyben töltöttem. Ez persze remekül hangzik, de valójában szerencsém volt, hogy egy ikonikus borászat kiemelkedő csapatába kerülhettem. Ott nemcsak azt tanultam meg, milyen egy jól felépített márka, de a precizitás és éleslátás iránti elkötelezettségem is oda kötődik. A hazatérésem után két lehetőségem volt: vagy visszamegyek, vagy itthon hasznosítom a megszerzett tudást. Sokat hezitáltam, de az az alapvető emberi törekvés hajtott, hogy létrehozzak valamit. Azért nehéz a „hol” kérdésre válaszolni, mert a magyar bor identitásával kapcsolatban elég erős a zűrzavar. Etyeken több ízben is jártam, és tudtam, hogy ha üzleti vállalkozásban gondolkodom, ezzel a régióval tudok leginkább azonosulni.

Mi okozhatja a zűrzavart?

A hiányállapot. Az, ami a világ egyéb részein már kiforrottan működik, tehát a turizmus. Az ország minden egyes borvidéke közel áll a szívemhez, de Etyek volt a legerősebb abból a szempontból, hogy biztos alapot nyújtson a terveimnek.

Ezek szerint a pezsgő szintén üzleti megfontolás?

Szerintem kijelenthető, hogy hazánkban a pezsgő ezen a vidéken a legjobb. Mégpedig azért, mert az itt ültetett szőlőfajták – tehát a chardonnay és a pinot noir, esetleg a pinot blanc – a tradicionális pezsgőkészítés alapjai. Jelenleg harminc százalékot tesz ki a pezsgő, de az a célom, hogy nyolcvan százalék legyen az arány. Vannak kísérleteim más tételek kapcsán is, olaszrizlinggel, kékfrankossal, cabernet franc-nal is próbálkozom, de a champagne-i mintára épülő pezsgő­készítés valóban lenyűgöz. Ebben a technikában érvényesül ugyanis az a magas minőség iránti elhivatottság, amely nem engedi meg a kiszámíthatatlanságot, a mélyrepülést.

Minden esetben a kiszámíthatóságra törekszik? Hiszen a borász alapvetően alkotó ember, a művészethez pedig elengedhetetlen egyfajta szabadság.

Valamiben igen, valamiben nem. Alapvetően precíz, rendszerető ember vagyok, de az alkotás ugyanolyan fontos számomra. Próbálok eltekinteni attól, hogy a világ által diktált szabályok szerint éljek, hiszen a borász alapvetően a saját vágyait, gondolatait álmodja bele a palackjaiba. Ha én emlékszem egy ízre, amit valahol kóstoltam, nem lemásolom, sokkal inkább a helyi értékek adta lehetőségek szerint újjátervezem. Esetemben ez három bort és egy pezsgőt jelent, de fontos, hogy a maga kategóriájában a legjobb legyen.

Milyen gondolatokról árulkodik a palackok letisztult, minimalista dizájnja?

2019-ben szüreteltem először Etyeken, ezt követte a címketervezés. Többszöri sikertelen külsős nekifutás után úgy éreztem, ahhoz, hogy elégedett legyek, teljesen önazonos címkét kell megálmodnom. A lábamon a combnyaktól egészen a lábujjhegyemig húzódik egy tetoválás, amely a születésem időpontjával egyező állásban ábrázolja a Naprendszert, valamint egy életfát. Ennek egy eleme az az ikon, amely az üvegeken látható, ugyanis mélyen hiszek abban, hogy minden okkal történik. Na és az is igaz, hogy emelt földrajz­érettségit tettem, mivel a természet közelsége valóban gyerek­korom óta erős kapocs. A kevés szabadidőmet például legtöbbször félnomád körülmények között, horgászással töltöm. Imádom a madárcsicsergést, a békák brekegését, a tücsökciripelést, még a szúnyogok zizegését is. Engem ez kapcsol ki.

Hogy látja, jó döntést hozott, amikor Kalifornia helyett Etyeket választotta?

Nem kenyerem a panaszkodás, és azt hiszem, nincs is rá okom. Most lesz az ötödik szüretem Etyeken, és minden nehezítő gazdasági körülmény ellenére sikeresnek nevezhetem az eltelt időszakot. Számomra fontos, nívós helyeken szerepelnek a tételeim, így azt mondhatom, hogy a szép indulás után jöhet az erős folytatás. Valóban a tökéletesre törekszem, de azért a valóságot tudom értékelni. Mivel hosszú távon gondolkodom, a jövő abban áll, ha kiválóságokat készítünk, nem a megszokottat. Én pedig különleges szeretnék lenni.

Milyen gondolatokról árulkodik a palackok letisztult, minimalista dizájnja?

2019-ben szüreteltem először Etyeken, ezt követte a címketervezés. Többszöri sikertelen külsős nekifutás után úgy éreztem, ahhoz, hogy elégedett legyek, teljesen önazonos címkét kell megálmodnom. A lábamon a combnyaktól egészen a lábujjhegyemig húzódik egy tetoválás, amely a születésem időpontjával egyező állásban ábrázolja a Naprendszert, valamint egy életfát. Ennek egy eleme az az ikon, amely az üvegeken látható, ugyanis mélyen hiszek abban, hogy minden okkal történik. Na és az is igaz, hogy emelt földrajz­érettségit tettem, mivel a természet közelsége valóban gyerek­korom óta erős kapocs. A kevés szabadidőmet például legtöbbször félnomád körülmények között, horgászással töltöm. Imádom a madárcsicsergést, a békák brekegését, a tücsökciripelést, még a szúnyogok zizegését is. Engem ez kapcsol ki.

Hogy látja, jó döntést hozott, amikor Kalifornia helyett Etyeket választotta?

Nem kenyerem a panaszkodás, és azt hiszem, nincs is rá okom. Most lesz az ötödik szüretem Etyeken, és minden nehezítő gazdasági körülmény ellenére sikeresnek nevezhetem az eltelt időszakot. Számomra fontos, nívós helyeken szerepelnek a tételeim, így azt mondhatom, hogy a szép indulás után jöhet az erős folytatás. Valóban a tökéletesre törekszem, de azért a valóságot tudom értékelni. Mivel hosszú távon gondolkodom, a jövő abban áll, ha kiválóságokat készítünk, nem a megszokottat. Én pedig különleges szeretnék lenni.

Szijjártó Előd Pinot Noir 2021

A 2021-es Pinot Noir nemcsak készítője, de a visszajelzések szerint is az egyik legkülönlegesebb Szijjártó Előd-tétel a csendes borok között. „A szívem csücske ez a Kaliforniából hozott receptúra. Hasonló metódussal dolgoznak egyébként Burgundiában is; a lényege, hogy egy viszonylag nagy, nyitott faedényzetben erjed a szőlő úgy, hogy a szüretelt mennyiség nyolcvan százaléka le van bogyózva, a maradék húsz pedig a legszebb fürtöket jelenti. Ezek kontrollálatlanul erjednek maximum egy hónapig, majd csömöszölés után tizenkét hónapon át érleljük, és szűrés, derítés nélkül palackozzuk” – meséli a borász.

Szijjártó Előd borának finom, elegáns, kissé gyümölcsös vonalát emeli ki: legfőképp konyakmeggy és cseresznye érezhető, majd a hordós érlelésből származó fűszerek, szegfűbors-, enyhe vanília- és füstös hatás érvényesül. „Ehhez jön hozzá Etyek nagy áldása, a sav, ami a remek, mészkőrétegen kialakult barna erdőtalajnak köszönhető. Mivel hosszan érlelhetők a boraink, gyümölcsös hatásuk révén könnyebb a fogyasztásuk. Tökéletes választás szép őszi estékre. Főként azért, mert a Pinot Noir 2021 valójában olyan, mint egy finom hölgy: kellemes, lágy, picit fűszeres.”

Hasonló tartalmak

Nem a díjakra, boldogságra törekszem

Olyan magabiztos nyugalommal szemléli a szívéhez közel álló balatoni tájat, mint ahogyan a borokról mesél. Bökő Dávid fiatal kora ellenére határozott elképzelésekkel építi jövőjét a borászszakmában, és élvezi munkájának szabadságát balatonfüredi családi pincészetükben.

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!