Keresés
Close this search box.

Füge: fagyi, kávé, vendégszeretet

Szöveg: Meszleny Zita
Fotó: Földházi Árpád
Illusztráció: Meszleny Anna

A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó megnyitása a tulajdonosok és a város életében is egy új fejezet kezdetét jelentette.

Lendületesen nyitja ki a boltíves helyiség ajtaját Dobos Márton, a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó egyik tulajdonosa. Vált pár kedves szót a pult mögött álló mosolygós eladóval, és rögtön mesélni kezd. A történeteiből az első percben kiderül, amit már az érkezésekor sejtettünk: vérbeli vendéglátóshoz jöttünk. „Nyári diák­munkásként csöppentem bele a szórakozóhelyek világába. Előtte versenyszerűen fociztam, nem jártam se bulizni, se iszogatni, így az éjszaka hamar beszippantott. Idővel azonban elfáradtam ennek a sodrásában, és a gasztronómia felé fordultam. A legjobb barátom eközben kiköltözött Angliába, kitaposta az utat, én pedig utánamentem. Vonzott a kaland. Kint Gordon Ramsay gasztropubjában dolgoztam. Izgalmas, sűrű időszak volt, de mindig tudtam, hogy egyszer vissza fogok jönni” – emlékszik vissza.

Valóban hazajött, de nem sokáig maradt. Ugyanazt a barátját, aki Angliában előtte járt, a Kanári-szigetekre is követte. „Ott egy kedves kis helyet terveztem nyitni, de a sors másképp akarta, s végül egy százötven férő­helyes szórakozóhellyel vágtam neki az újabb kihívásnak” – nevet a sokat látott vendéglátósok könnyedségével. Mint megtapasztalta, az örök tavasz szigetét októbertől márciusig ellepik a tél elől menekülő turisták, de az év többi részében nem rózsás a helyzet, így a következő szezon előtt bezárt.

Ezután a budapesti Dérynében horgonyzott le. Itt találkozott egy cukrászmester hölggyel, akivel összeházasodtak, és rövidesen kislányuk született. Az áldás mellé azonban a bajból is kijutott: beütött a korona­vírus-járvány. Vendéglátósként minden bizonytalanná vált körülöttük, így ismét eljött a költözés ideje, de már csak az országhatáron belül. „A feleségem veszprémi, ezért úgy döntöttünk, itt kezdünk új fejezetet” – mondja.

S hogy milyen volt a világ egzotikus helyei után Veszprémben gyökeret ereszteni? „Egyszerű – feleli. – Teljesen beleszerettem a szűk kis utcákba, a dimbes-dombos környezetbe. Ráadásul nagyon közel a Bakony, a Balaton, a főváros. Persze azért még tudunk tenni, hogy ne azzal dicsekedjünk, mi van közel, hanem azzal, mi van itt.”

Hamar el is kezdtek gondolkodni, mit is lehetne tenni. „A történet hasonlóan alakult, mint a Kanári-szigeteken. Sokkal kisebb dologra gondoltunk, aztán jóval nagyobb lett.” Márton felesége és az ő testvérének a barátnője is cukrász, innen jött az ötlet, hogy a két pár összefogva fagyizót nyisson. A terv egy aprócska, szezonálisan nyitva tartó bódé volt. Ehhez kerestek műhelyt, amikor rátaláltak a főtértől néhány méterre álló történelmi ház hátsó kis helyiségére, amely tökéletesen megfelelt a célnak. „Egy nap aztán a tulajdonos azzal keresett meg minket, hogy nem lenne-e kedvünk kivenni az épület aljában végighúzódó nagy üzlethelyiséget is. Átsétáltunk ide, és rögtön beleszerettünk a régi falakba, téglákba, boltívekbe.”

A kis bódé ötletéből így lett egész évben nyitva tartó fagyizó, kávézó és cukrászda. „Azt szeretnénk, hogy aki a Fügére gondol, annak a minőség jusson eszébe – fogalmazza meg a hely karakterét a vendéglátós. – Hiába ugrottak meg az élelmiszerárak, nem kötjük meg például azt a kompromisszumot, hogy a vajat margarinra cseréljük. Szerencsére az Európa kulturális fővárosa program is támogatta a céljainkat.” Szavait egy élénkzöld, vegán, pisztáciás tortaszeletet az asztalra helyezve igazolja.

 

Vajon ez az elhatározás hosszú távon is fenntartható? – faggatjuk. Nyíltan válaszol: szerinte a belváros lassan, de kezd megtelni élettel. Egyelőre azonban hasonló a dinamika, mint az örök tavasz szigetén. Szezonban nagy a nyüzsgés, egyébként csendes a tér. „Azt kell elérnünk, hogy a veszprémieket is idecsalogassuk. Beszéltem egy ittenivel, aki három éve nem járt az Óváros téren. Az a vágyunk, hogy újra kialakuljanak itt a törzshelyek, gyakran hallott fordulat legyen, hogy „ugorjunk be a Fügébe”. Ehhez igyekszünk olyan kollégákat felvenni, akiknél az alapvető kedvesség belülről fakad. Minket nem érdekel, hogy tud hattyút rajzolni a kapucsínóba, vagy hogy száz gombócot szed ki egy perc alatt. Az, hogy mosolyog, segítőkész, százszor fontosabb. Minden más tanulható. Ennek köszönhetően sokan járnak vissza, nemcsak a fagyi vagy a kávé, hanem pont e kicsi plusz miatt.

Hasonló tartalmak

Enyhe kanyar

Évezredeket érintő csalinkázás Veszprém szűk utcáin Muszatics Péter író, filmtörténész, fesztiválkurátor vezetésével.

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!