Keresés
Close this search box.

Terítéken Veszprém – egy nyári fogás, környékbéli alapanyagokból

Szöveg: Schaffhauser Sámuel
Fotó: Máth Kristóf

Egy tányér, ami megmutatja Veszprém és a régió ízeinek a gazdagságát. Schaffhauser Sámuel receptje.

Fermentált spárga vajban sült kucsmagombával és medvehagymavirággal

1
A spárgákat megtisztítom, majd a végüket akkorára vágom, hogy egy befőttesüvegben állítva elférjenek. Citromhéjat és fokhagymát rakok melléjük, és felöntöm vízzel.

2
Lemérem a töltött üveget, majd leöntöm a vizet, és az össztömeg két százalékának megfelelő mennyiségű sót adok a vízhez. Ha a kettő elkeveredett, visszaöntöm a fermentálóüvegbe, és lefedem. Egy-másfél hétig szobahőmérsékleten hagyom, naponta ellenőrizve, hogy elindult-e az erjedés.

3.
Ezután hozzálátok a Bakonyban gyakran fellelhető kucsmagomba előkészítéséhez. Megtisztítom és félbevágom őket. Forró serpenyőben nemesvámosi Tekeresvölgyi vajat olvasztok, hozzáadom a friss kakukkfüvet, rozmaringot, illetve pár gerezd fokhagymát. Ha a vaj kellően felforrósodott, belerakom a félbevágott gombákat, majd sózom, borsozom. A gomba víztartalmától függően 30–60 másodpercig sütöm egy-egy oldalát, ezután lefedve pihentetem, amíg elkészítem a további összetevőket.

4.
Ezt követően kezdem el a szósz elkészítését. Forró serpenyőben tejszínt melegítek, és amikor épp felforrt, nemesvámosi tökmagolajat, pár csepp citromot, illetve egy kis sót adok hozzá. Szinte rögtön leveszem a tűzről, és egy-két percig még kavarom.

5.
Tálalásnál először a spárgákat helyezem el a tányérra, néhány csepp balatonszőlősi Gella Kincse mézes meggyecetet csepegtetek rájuk. Ha ezzel megvagyok, jöhet a sült gombából pár szelet. Öntök rá egy kevés szószt, majd a bakonyi lankákon gyűjtött medvehagymavirággal és mikrozöldekkel díszítem.

Az ételhez Schaffhauser Sámuel Szilágyi Bence 2021-es barnagi Kékfrankosát választotta.  

Szilágyi Bence 2017 óta készít natúrborokat a Balaton-felvidéken Grand vin de Barnag név alatt.

Hasonló tartalmak

Enyhe kanyar

Évezredeket érintő csalinkázás Veszprém szűk utcáin Muszatics Péter író, filmtörténész, fesztiválkurátor vezetésével.

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!