Mi okozhatja a zűrzavart?
A hiányállapot. Az, ami a világ egyéb részein már kiforrottan működik, tehát a turizmus. Az ország minden egyes borvidéke közel áll a szívemhez, de Etyek volt a legerősebb abból a szempontból, hogy biztos alapot nyújtson a terveimnek.
Ezek szerint a pezsgő szintén üzleti megfontolás?
Szerintem kijelenthető, hogy hazánkban a pezsgő ezen a vidéken a legjobb. Mégpedig azért, mert az itt ültetett szőlőfajták – tehát a chardonnay és a pinot noir, esetleg a pinot blanc – a tradicionális pezsgőkészítés alapjai. Jelenleg harminc százalékot tesz ki a pezsgő, de az a célom, hogy nyolcvan százalék legyen az arány. Vannak kísérleteim más tételek kapcsán is, olaszrizlinggel, kékfrankossal, cabernet franc-nal is próbálkozom, de a champagne-i mintára épülő pezsgőkészítés valóban lenyűgöz. Ebben a technikában érvényesül ugyanis az a magas minőség iránti elhivatottság, amely nem engedi meg a kiszámíthatatlanságot, a mélyrepülést.
Minden esetben a kiszámíthatóságra törekszik? Hiszen a borász alapvetően alkotó ember, a művészethez pedig elengedhetetlen egyfajta szabadság.
Valamiben igen, valamiben nem. Alapvetően precíz, rendszerető ember vagyok, de az alkotás ugyanolyan fontos számomra. Próbálok eltekinteni attól, hogy a világ által diktált szabályok szerint éljek, hiszen a borász alapvetően a saját vágyait, gondolatait álmodja bele a palackjaiba. Ha én emlékszem egy ízre, amit valahol kóstoltam, nem lemásolom, sokkal inkább a helyi értékek adta lehetőségek szerint újjátervezem. Esetemben ez három bort és egy pezsgőt jelent, de fontos, hogy a maga kategóriájában a legjobb legyen.
Milyen gondolatokról árulkodik a palackok letisztult, minimalista dizájnja?
2019-ben szüreteltem először Etyeken, ezt követte a címketervezés. Többszöri sikertelen külsős nekifutás után úgy éreztem, ahhoz, hogy elégedett legyek, teljesen önazonos címkét kell megálmodnom. A lábamon a combnyaktól egészen a lábujjhegyemig húzódik egy tetoválás, amely a születésem időpontjával egyező állásban ábrázolja a Naprendszert, valamint egy életfát. Ennek egy eleme az az ikon, amely az üvegeken látható, ugyanis mélyen hiszek abban, hogy minden okkal történik. Na és az is igaz, hogy emelt földrajzérettségit tettem, mivel a természet közelsége valóban gyerekkorom óta erős kapocs. A kevés szabadidőmet például legtöbbször félnomád körülmények között, horgászással töltöm. Imádom a madárcsicsergést, a békák brekegését, a tücsökciripelést, még a szúnyogok zizegését is. Engem ez kapcsol ki.
Hogy látja, jó döntést hozott, amikor Kalifornia helyett Etyeket választotta?
Nem kenyerem a panaszkodás, és azt hiszem, nincs is rá okom. Most lesz az ötödik szüretem Etyeken, és minden nehezítő gazdasági körülmény ellenére sikeresnek nevezhetem az eltelt időszakot. Számomra fontos, nívós helyeken szerepelnek a tételeim, így azt mondhatom, hogy a szép indulás után jöhet az erős folytatás. Valóban a tökéletesre törekszem, de azért a valóságot tudom értékelni. Mivel hosszú távon gondolkodom, a jövő abban áll, ha kiválóságokat készítünk, nem a megszokottat. Én pedig különleges szeretnék lenni.