Keresés
Close this search box.

Harmónia a vidékben, igazság a borban – vendégségben Ifjabb Márkvárt Jánosnál

Szöveg: Demeter Anna
Fotó: Máth Kristóf

A nappal együtt kel, a családjáért és a szőlőért él. Másképp el sem tudná képzelni. Ifjabb Márkvárt János igazi szekszárdi lokálpatrióta, s ahogy sokan hivatkoznak rá, egyike az utolsó kézműves borászoknak. Gyűszű-völgyi birtokán örökölt értékekről és jelenbeli megelégedettségről beszélgettünk.

Szekszárd, „kis város: nagy falu. / Korán fekvő, korán kelő” – írja a térség szülötte, Babits Mihály. Az ország legkisebb megyeszékhelye hallatán elsősorban a történelmi borvidék juthat eszünkbe, a mai siker megértéséhez érdemes azonban a dűlőinek történetét is jobban megismernünk. A helyi szőlőtermesztés egészen a római korig nyúlik vissza, majd a fehérboros középkort követően a török elől menekülő szerbek hozták magukkal a héjon áztatás tudományát. A vörösbor kultúráját végül az üldözők honosították meg, és a német telepesek fejlesztették tovább. A dombok és völgyek váltakozása formálta terület vastag lösztakaróval, kellemesen meleg klímával és csekélyebb csapadékmennyiséggel a kék szőlők hazája lett, s a mezővárosokra jellemzően minden lakójának biztosította a maga kis ültetvényét.

Így vagy úgy, a századok során a vidék nedűje többeket is megihletett. Az anekdota szerint Schubert Pisztrángötöse is egy ízes helyi óbornak köszönhető, Liszt Ferenc pedig a szekszárdi vörös nagyköveteként állítólag Szent Orbán napján minden évben küldött egy palackot IX. Piusz pápának, aki ezekkel a szavakkal köszönte meg a kedvességét: „Ez a szekszárdi bor tartja fenn egészségemet és ép kedélyemet.” Vélhetően ezt az élményt fogalmazta meg Garay János is Szegszárdi bordalában: „Ha szegszárdi borral élne / Minden ember, mint te s én; / Nem rágódnék annyi hernyó / Nemzetünk szent törzsökén.”

Mi is elindultunk hát, hogy kanyargós utak és szurdikok – így hívják a szekszárdiak a szurdokot – mentén megfejtsük a vörös titkát. Célunk a Gyűszű-völgy, ahol ifjabb Márkvárt János vár bennünket a maga fúrta pincéje előtt, széles mosollyal, pohárban a 2021-es Sauli Kadarkája. Neki biztosan hihetünk majd, saját bevallása szerint ugyanis ötven százalék kadarka folyik az ereiben. „Szekszárdon az országos viszonylathoz képest lágyabbak a savak, ami a talajnak és a keletről jövő meleg áramlatnak is köszönhető. A vidék valahogy megteremtette a maga harmóniáját, ez köszön vissza a borokban is” – mondja, miközben elindulunk a feldolgozóhelyiség felé. János az organikusan művelt szőlőt narancsolajjal permetezi, holdjárás szerint metszi, kézi szüret után kádban vagy tartályban erjeszt, és hagyományos nagy hordókban érlel.

„Sok boromat három-négy évig is érlelem, akkor kezdi igazán kiadni a jellegzetes ízjegyeit. A kadarka ugyan könnyedebb, a cabernet sauvignon, a kékfrankos, a zwei­gelt, a syrah és a merlot esetében mindenképp el kell telnie ennyi időnek. Nézzék, most szinte teljesen tele van a pince, de azért még elférünk” – mutatja a labirintus­szerű részleget, amelyet 2016 óta többnyire egyedül építget. Szekszárdra jellemzők a löszfalba vájt pincék, Márkvárt Jánosé azonban egyedülálló. Mint mondja, az építés során egy nap alatt nyolcvan centiméternyit halad egy kisebb bontókalapáccsal – a nagyobbnál fennáll az omlásveszély. „Ez nálam téli munka. Téglát elég nehéz szerezni, de ha kell, Lajoskomáromig, innen hetven kilométerre is elmegyek érte, tudniillik ezeknek a kézi vetésű, régi tégláknak nem sima a felületük, és jóval erősebbek, mint amilyeneket ma a gyárakban készítenek.”

IFJABB MÁRKVÁRT JÁNOS

Tősgyökeres szekszárdi lakosként nagyapja hatá­sára kezdett szőlővel foglalkozni. 2012-től saját útját járva, igazi kézműves borászként, a természetben egyensúllyal, őszinte örömmel készíti egyre sikeresebb tételeit

Kijövünk a pincéből, leülünk a fa alá, nézzük a tőkéket, érezzük a vidéket, a ránk váró kadarka mellett nagy kosárban sörkiflik sorakoznak. Vera, a borász felesége készítette elő, hamarosan érkezik a három Márkvárt csemetével együtt. Ő is szőlőközelben, a Ság-hegy lábánál nőtt fel, férje mellett pedig szinte minden munkafolyamatból kiveszi a részét. Adminisztrál, kapál, tetejez, műveli a birtokon lévő biokertjüket, gazdája a kiskertben kapirgáló csirkéknek. A család otthona néhány kilométerrel arrébb, a kertvárosban található, de sok időt töltenek együtt a Gyűszű-völgyben is. „A gyerekek jöhetnének sűrűbben – teszi hozzá a borász –, de más generáció, nem erőltetem. Van, hogy egy pléden heverésznek, hintáznak, élvezik a természet közelségét, és van, hogy besegítenek, én pedig, értékelve a munkájukat, meg is fizetem nekik.”

Szinte a családhoz tartozik Matyi, a borász egyetlen alkalmazottja is, aki már érkezésünkkor biztosított afelől, hogy „kevés olyan igazi kézműves borászt tudna említeni, mint Jani”. Márkvárt János szerényen csitítja, kóstoljuk inkább ezt a finom bort, biztat, ő meg el­meséli, hogyan teremtődött mindez körülöttünk. „Igazi lokálpatrióta vagyok, egyéves korom óta ugyanabban a családi házban lakom. Leginkább talán nagyapám életét élem, édesapám többdiplomás villamosmérnökként sosem akart a földdel foglalkozni, édesanyámmal hamar különváltak az útjaik. Öt éve, a nagypapa kilencvenedik születésnapjára elkészíttettem a családfánkat, amiből kiderült, az ősök még Marqwartnak nevezték magukat, és az 1700-as évek közepén érkeztek a vidékre.” A nagyrészt mezőgazdasággal foglalkozó családban a nagypapa volt az, aki mindig igyekezett több lábon állni: mivel semmiképp nem akart betagozódni a téeszrendszerbe, a földek és az állattartás mellett maszek fuvarosként dolgozott. Lóval ám, nem autóval, mondván, túl későn kezdett vezetni, jobb ez így.

„Engem pedig már kisgyerekkorom óta a szőlőbe hordott. Nem mondom, hogy akkoriban szerettem, nem is kímélt a papa. Még tízéves sem voltam, szórtuk a mű­trágyát kesztyű nélkül. Utólag nem bánom a kiképzést, jó az, ha az idősebbek életébe, munkabírásába belelát az ember” – meséli János. Végül csak felnőtt fejjel került közelebb a borászkodáshoz. A katonaság után rövid ideig távközlési technikumba járt, majd inkább vendéglátást tanult, aztán kocsmát üzemeltetett – a jó szíve azonban nem a haszon irányába terelte az üzletet. Bár már a kezdetektől más nézeteket vallottak, 1996-tól jó néhány évig a nagyapjával együtt dolgozott, ekkor kezdte mélységében felfedezni, megérteni a borászszakma szépségeit.

„2012 a szemléletváltás éve volt. Ekkor, az első gyermekünk születésekor kezdtem a saját utamat járni, külön­váltam a papától, elhagytam a gyomirtót, tudatosan a bioművelés felé vettem az irányt. A dűlők száma fokozatosan nőtt: jelenleg kékfrankosból kettő, kadarkából kicsit több mint egy, kiegészítőnek syrah, cabernet sauvignon és egy kis zweigelt található.” Minket azonban leginkább a híres, Sauli-völgyi ősöreg kadarka története foglalkoztat. „Annak valóban eszmei értéke van. Először béreltem, majd 2016-ban vásároltam meg a területet. A csaknem százéves ültetvényeken hatalmas odafigyeléssel, kizárólag kézi munkával dolgozunk. Nagy becsben tartom.”

M, MINT MÁRKVÁRT

Márkvárt János választékának origója valójában egy bikavér. Az M összetételének felét kékfrankos adja, harminc százaléka cabernet sauvignon, tíz kadarka, a maradék öt-öt százalék merlot és syrah. Ez a bor is a birtok új arculatának kép­viselője, amin János a Bortársasággal és Kazsik Marcell tervezőgrafikussal dolgozott az utóbbi évben. A gyűszű-völgyi birtok legfontosabb borának címkéjére a birtok pecsétjének központi eleme került. János a külön szüretelt szőlőket fél év után házasította, majd egy éven keresztül nagy ászokhordókban érlelte. Három év után kerül a polcokra. Nem kérdés, az M Szekszárd-palackban kapható, azaz alapos minőségi bírálat után engedélyezték a forgalomba hozatalát. „Olyan vörösbort szerettem volna készíteni, ami hamar meghozza a kedvet egy újabb pohárhoz. Ideális az ünnepi találkozásokhoz, nagy beszélgetésekhez” – mondja János. Az M 2023 decemberétől kapható a Bortársaság kínálatában.

A kadarka mellett János korábbi védjegyéről, az ezerötös Ladáról is szót kell ejtenünk, amihez az épp megérkező gyerekek és Vera is segítséget nyújtanak. Közös sétára indulunk a birtokon, és hamarosan meg is pillantjuk a csoda­járgányt. „Sokáig álmodtam egy ezerötösről, hihetetlen jó állapotban vettem meg, és tényleg szinte hozzám nőtt. Nagy hasznomra volt az évek során, egy-két éve azonban pihenő üzemmódban van. A gyerekek szeretnék, hogy visszatérjen az életünkbe, jókat túráztunk vele.”

Továbbsétálunk, miközben János elégedetten szemléli a sorokat. „Büszke vagyok rá, hogy az én szőlőim már messziről virítanak, de rengeteg munkám van benne. Amint felkel a nap, én már a szőlőben vagyok. Másképp nem is tudnám elképzelni az életemet.”

Ehhez az életvitelhez pedig olyan társat talált, aki nemcsak segíti, össze is tartja a folyamatokat. Verát egy szekszárdi borfesztiválon ismerte meg, s mint mondja, gyorsan a tárgyra tért. „Felvetettem, mit szólna, ha elbeszélgetnénk a közös jövőnkről. Mint látják, bejött” – meséli nevetve, miközben a biokert felől visszatérünk a pincéhez. „Azt esszük, amit megtermelünk, így talán jobban is értékeljük a végeredményt” – mondja Vera a krumpli, paradicsom, padlizsán és megannyi zöldség lelőhelyére mutatva. „Hasonlóan működik ez a borral is. Annyira van szükségünk, amennyit kézben tudunk tartani, és addig, amíg élvezni is tudjuk a végeredményt. Hiszen a jó borász szereti is a bort, nem csak beszél róla” – mosolyog rá János. Visszatérünk a fa alá, a két lány hintázik, a kisfiú focizik, nyílik az újabb üveg kadarka, a nap lemenőben, de mi kóstolás nélkül el nem indulhatunk. Tényleg babitsi a hangulat, édes az otthon, „Kockásan osztott a határ. / Álmosan nyúl a rónatáj”.

A cikk a Bortársasággal együttműködésben készült.

Hasonló tartalmak

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!