Keresés
Close this search box.

Egy magszemnyi mesterség

Martin Balázs szavait lejegyezte: Demeter Anna
Fotó: Kováts Gábor

Már régóta nem nézek tévét, de egyszer, még a kilencvenes években kapcsolgatás közben ott ragadtam a képernyő előtt. Megfogott az az elképesztő türelem és jelenlét, amivel valaki egy aprócska barackmagból egy kínai halat faragott. Mindenáron ki akartam próbálni. Szerencsémre pont szezon volt, ráadásul édesapáméknak kertes házuk van Budapesten, így kisétáltam a barackfához, és kiválasztottam a számomra megfelelőnek tűnő alapanyagot. Aznap faragtam egy halat. Nem kínait, de hasonlított, pedig csak egy saját készítésű késem volt. Ezután ráérő időmben egyedi ékszerekkel kísérleteztem, próbálkoztam eladással, kerestem a hozzám hasonló művészeket – persze igen kevés sikerrel. Egyszer séta közben betértem egy kézművesboltba, ahol az eladóval szóba elegyedve kiderült, talán mégis van valaki, akivel beszélhetnék. Így kaptam meg egy fantasztikus művész, Hermann János telefonszámát. Bár mást vártam az első találkozásunktól, János közölte velem, nem tud mit tanítani, van egy kiforrott stílusom, csak így tovább. Mondanom sem kell, ő készítette az említett kínai halat a műsorban.

MARTIN BALÁZS
Szerszámkészítőként kezdte pályáját, majd fafaragással foglalkozott, emellett egy különleges hangszer, a didzseridu szerelmese. Hivatását egy több mint huszonöt évvel ezelőtti, pillanatnyi képsor határozta meg. Ma magokból készít ékszereket egy a Börzsöny peremén fekvő zsákfaluban

Így lett mesterem helyett a barátom, s így lettem végül én is magfaragó. Persze nem főállásban, hiszen számos egyéb munkám volt mellette akkor, és maradt meg a mai napig is. Korábban életem intenzív részét képezte a zene, pontosabban egy autentikus ausztrál hangszer, a didzseridu. Csatlakoztam egy izgalmas formációhoz, gyakran koncerteztünk, albumunk is megjelent, idővel azonban a hangszer kulturális háttere már jobban foglalkoztatott, mint a színpad. Jelenleg a magfaragás mellett előadást tartok, tanítok, workshopot szervezek a témában – de már a fővárostól kicsit távolabb, Nagybörzsönyben élek. Sokan ezt elvonulásnak gondolják, pedig csupán egy másfajta életre vágytam. Itt van a műhelyem, s ha kinézek az ablakán, a hegyeket látom, ha pedig elfáradok, kiülök a kertbe, és figyelem a madarakat.

Nincs meghatározott munkabeosztásom, ezért a betérő érdeklődőknek bármikor meg tudom mutatni a miniatűr faragványok készítésének folyamatát és a műhely kincseit. Furcsa érzés persze, hogy amivel napokat dolgozom, sokszor öt perc alatt eladom, de hozzáteszem, ez a szakma külföldi kapcsolatok nélkül sajnos csak hobbi lehetne. Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában nagyon kedvelik, és meg is tudják fizetni az ékszereimet, nálunk alig ismerik a mesterséget. Pedig van abban valami különleges, hogy minden apró mag mást rejt magában. Az egyik kedvencem például egy diófaragvány, amelyet Gaudí remekműve, a Sagrada Família inspirált, elkészítése pedig százhúsz munkaórát vett igénybe. Úgy alkottam, hogy sokáig csak a kezemben tartottam a termést, majd próbáltam kitalálni, mi történik benne, és egyszer csak kirajzolódott előttem a kép. Mostanában az is előfordul, hogy megálmodom a mintát. Ilyenkor rögtön, még a reggeli kávém előtt leülök, és elkészítem a pontos tervet. Ez idilli állapot, fantasztikus érzés. Sajnos manapság kevesen ismerik, hiszen az emberek nagy része nem azzal foglalkozik, amivel szeretne. A világ olyan, amilyen, de én hiszek abban, hogy ha az ember elkötelezi magát valami mellett, és a helyén van, akkor minden aköré rendeződik majd. A magfaragás értékes hagyományát előttem is művelték, utánam pedig, remélem, fenntartják majd. A magam részéről annyit tehetek csupán, hogy folytatom.

Hasonló tartalmak

Energia

Már diákként tanulunk az energiáról, életünk során mégis újra és újra próbáljuk megfejteni a titkát.

Hogyan növekedhetünk a krízisben?

Mi a krízis? Személyes csőd, kudarc, ellehetetlenülés vagy pedig ajándék, ami az újjászületés reményét hordja magában? Varga Kapisztránt kérdeztük.

Hogyan hat a virtuális tér a gyerekekre?

Tableten mesét néző-hallgató óvodások, okostelefonon olvasó kisiskolások – Pölcz Ádám nyelvésszel az alfa generáció nyelvhasználati szokásairól beszélgettünk.

Mi változunk, vagy a világ?

Nényei Pál író tárcája arról, hogy segít-e a generációs címkézés önmagunk és a világ valódi megismerésében.

Termőföldtől terítékig

Horváth Boldizsár Farm2fork vállalkozása a magyar termelőket köti össze az éttermi és lakossági megrendelőkkel, olyan értékek mentén mint a farm-to-table, a hazai, szezonális, jó alapanyagok választása, valamint a méltányos kereskedelem.

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!