Keresés
Close this search box.

Roastopus pörkölő: a mérnöki pontosságú minőség

Szöveg: demeter Anna
Fotó: Földházi Árpád

A kávé inspirál: ötletekre, újításokra vagy épp egy elsőre merésznek tűnő vállalkozásra. Utóbbiról immár többéves tapasztalattal mesélnek a kaposvári Roastopus specialty-pörkölőüzem vezetői. Bakos Balázs és Becska-Horváth Gabriella az építőipart elhagyva döntött a minőségi kávé élménye mellett.

Szinte a városon kívül, az Orci felé vezető úton találjuk Kaposvár eldugott gasztrocsodáját, a Roastopus specialty – kávé-pörkölő műhelyt. Bakos Balázs és Becska-Horváth Gabriella alapító tulajdonosok szándékosan húzódnak a gépek s nem a vendéglátópultok mögé. Az eredetileg mérnöki pályán dolgozó csapattagok számára ugyanis az alkotás öröme nemcsak elegendő, de bőven ki is tölti a mindennapokat. Kávéikat, amelyeket a nemzetközi piacon is egyre nagyobb sikerrel értékesítenek, a legkülönlegesebb termőterületekről szerzik be. „Etiópia, Kenya, Brazília, Honduras, Kolumbia, Costa Rica, Ruanda a kedvenceim, de a feltörekvő országokból is egyre érdekesebb tételek érkeznek. A mintapörköléstől kezdve mi felügyeljük a folyamatokat, így pontosan tudjuk, mit lehet elvárni egy kávétól” – mondja az épületgépész végzettségű Balázs, miközben épp egy száraz feldolgozású kolumbiait készít nekünk. „A kávé érdekessége a változásban rejlik. A borhoz hasonlóan állandó alkalmazkodásra sarkall, mivel csupán reménykedni tudunk a következő szüret sikerében” – magyarázza a munka legapróbb részletei­ re, a tizedfokokra és másodpercekre is ügyelő alkotó, míg társa, Gabriella egy beérkező zöldkávé-szállítmány intézésével foglalkozik.

Mire megízleljük a kolumbiai különlegességet, már kettejükkel közösen beszélgetünk a kezdetekről. Megtudjuk, hogy szűkebb csapatuk harmadik tagja, Nagy Ákos is már az indulás óta nyújt támogatást nekik a pénzügyi feladatokban. De vajon hogyan jutott el három mérnökember odáig, hogy egy tervezőiroda tárgyalótermében mintapörkölést végezzen? „Mindannyian az építőiparban dolgoztunk, méghozzá egy olyan társaságnál, amely többek között energetikai felújításokat tervezett Kaposváron. A munka során Balázs lett a helyi kapcsolattartónk, és minden találkozón szorgalmazta, hogy minőségi kávé mellett egyeztessünk” – mesél a pörkölőüzem női tagja arról, hogyan vezette be őket kapcsolattartójuk a megfelelő fekete rejtelmeibe. A közös munka lezárása után a szülési szabadság előtt álló Gabriella azon gondolkodott, milyen családbarát irányba induljon majd visszatérésekor. „A férjem fejéből pattant ki a kávés vállalkozás ötlete, ő azóta is meghatározó közreműködője a Roastopus stratégiai lépéseinek. Én csak azt éreztem, hogy valamilyen kreatív terméket szeretnék előállítani. Így 2017 novemberében írtunk egy ímélt Balázsnak, amire konkrétan fél percen belül érkezett válasz.”

A Roastopus indulása korántsem volt zökkenőmentes. „Az első pörkölési napunkon a webáruházunk készen állt, az összes kávénk pörkölési profilja be volt állítva. Már akkor minden folyamatot számítógépen monitoroztunk a pontosság kedvéért, ezért is lepett meg bennünket, hogy hirtelen nulla fokot mutattak a mérők. Miután egy műszerész segítségével átnéztük az összes kábelt és elemet, kiderült, hogy egy kétdolláros alkatrész nem vitte át a jelet. Mondanunk sem kell, karácsony előtt két nappal érkezett meg a darab, így a remélt forgalmunk is elmaradt. Ez arra tanított bennünket, hogy meglepetés akkor is érhet, ha úgy érezzük, mindenre felkészültünk” – mesélik a tulajdonosok.

„Benne vagyok, ezt pötyögtem gyorsan” – nevet Balázs, aki az idő tájt már az otthoni pörköléssel kísérletezgetett. Egy kudarcba fulladt serpenyős próbálkozás után hamar eljutott szülei pattogatottkukorica-készítő gépéig, és édesapja műszerészaffinitásának köszönhetően nemsokára már ketten keresték az optimális pörkölési profilt. „Ventilátort, hűtőrendszert szabályoztunk, szondát építettünk, és megfigyeltünk. Az eredmény gyenge, az élmény annál nagyobb volt, ezért is lelkesedtem a felkérésért, bár a felelősség súlya kissé megijesztett. Amellett, hogy szerettem a kávékat, értettem a gépek működéséhez is, de tudtam, egy márka felépítéséhez ennél jóval többre van szükség” – emlékszik vissza.

 

A tervezési folyamat elején ezért igyekeztek tudatosan kialakítani a tevékenységköröket: Gabriella vállalkozóként az adminisztrációért és a marketingért felel, Balázs pedig a pörkölés mellett a kávé kiválasztásában és a rendelések felügyeletében vesz részt. A műhelyük szintén csapatmunka eredményeként született: a külvárosi, sokáig üresen álló épületet családjuk segítségével újították fel. „Gabi férjével közösen vállaltuk az építőipari munkát, a szüleim és a testvérem festettek – meséli Balázs, s hozzáteszi, sosem gondolkodtak fővárosi helyszínben. – Gabi székesfehérvári, én tősgyökeres kaposvári vagyok. Az egyetem alatt megszerettem a fővárost, de amint munkáról és családról volt szó, egyértelmű volt, hogy hazaköltözöm.”
Hogy ne egy sokadik, egyentasakos márkaként jelenjenek meg a polcokon, a társak sokat gondolkodtak a megfelelő arculaton. Így találtak rá Kiss Miklós grafikusra, Kaposvár arculatának elismert tervezőjére. „Miklós hatalmas »kreatív bombát« dobott le közénk. Kissé megrökönyödtünk, amikor elmondta, egy polipot – lényegében egy nyolc karral pörgő baristát – képzel a csomagolásra, de bizalmat és szabad kezet adtunk neki. A név is tőle ered, a roast mint pörkölés és az octopus, azaz polip szó összevonásából” – tudjuk meg, miközben bejárjuk a kis helyiséget. A Roastopusban közösen zajlott a megfelelő pörkölőgép kiválasztása és a legtöbb folyamat is, mint a csomagolás, sőt néhány évig még a kávészemek válogatása is rájuk hárult. „Aztán Balázs és a férjem meggyőztek arról, hogy szükségünk van egy olyan gépre, amely elvégzi helyettünk a többórás munkát” – jegyzi meg Gabi, s hozzáteszi, nagyon büszkék rá, hogy az országban ők tettek szert először ilyen modern eszközre.
A kaposvári üzem óriási rést tölt be a webes rendelések piacán, de sokáig csupán néhány magánszemély bizalmának örülhettek a tulajdonosok. „A gasztronómia szenvedélyes rajongójaként a mai napig elszomorodom, amikor egy fine dining helyen nemcsak rossz kávét kínálnak, de még csak nem is nyitottak az újításra. Persze sosem akartam erőszakosan ajánlani magunkat, de mostanra ráébredtem, ha következetesen a színvonalra koncentrálunk, előbb-utóbb görgeti magát előre az üzlet” – ismeri el Balázs. Társa büszkén hozzáteszi: „És ez be is következett, amire talán a legjobb példa a külföldi nyitásunk volt. Egy pályázat segítségével ugyanis a határokon kívül is megmutathattuk magunkat, így a Roastopus ma már jó néhány európai országban, számos rendezvényen, valamint kávézók polcain kínálja az igazi kávé élményét.” A tulajdonosok íratlan sorvezetője mindehhez egyszerű: a jó kávé mindenkinek olyan, ahogyan az illető szereti, az ő feladatuk, hogy a minőséget szolgáltassák hozzá.

Hasonló tartalmak

Előbb farkas lettem, most már tigris vagyok! – Interjú Szőnyi Ferenccel

Komárom versenygépe, Szőnyi Ferenc a negyvenes évei közepén pattant kerékpárra, hogy nem sokkal később üstökösként robbanjon be az ultrasportolók elitjébe. A nemzetközi sporttársadalomban Racemachine néven ismert sokszoros bajnok ma szerte világon példakép, és nem is csak a hihetetlen sporteredményei miatt.

Pém Bálint máktermesztő: Részese lehetek a csodának

Pat Szlovákia legdélibb pontja. Itt építette fel Pém Bálint családi gazdaságát, ahol különböző fajtájú és színű mákokat termeszt és dolgoz fel, s közben újabb és újabb közösségi összefogásra épülő terveket sző.

Polgár Sándor méhész: Sosem fogyunk ki az ötletekből

Kava Komárom központjától északra fekszik, itt alakította ki Polgár Sándor a méhészetét. Betérve hozzá hamar megértjük, nemcsak azért talált itt otthonra, mert eszményi helyszín a méhészkedéshez, hanem mert ez az a hely, ahol önmaga lehet.fere

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!