Keresés
Close this search box.

Terítéken Mohács – a hagyományos sokác bab receptje

Szöveg: Schaffhauser Sámuel

Fotó: Máth Kristóf

Mohács egyik jellegzetes fogása a sokác bab. Az egytálétel nemhiába volt a háziasszonyok kedvence, és őrzi töretlenül népszerűségét, hiszen tipikus „mindent bele” fogás. A bab mellett szinte bármilyen hússal és zöldséggel működik a recept, de az biztos, hogy szabad tűzön, cserépedényben
főzve az igazi.

A lókúti Schaffhauser Sámuel a szabadban főzve, helyi alapanyagokból alkotva ragadja meg a különböző tájak karakterét és hangulatát

Sokác bab

A tarkababot a főzés előtt egy éjszakára beáztatom. Húsfélének marhanyakat, kolbászt és szalonnát választok, felaprítom őket. A zöldségek közül sárga- és fehérrépa, zeller, vöröshagyma és fokhagyma kerül a cserépedénybe. Ezeket meghámozom és apróbb darabokra szeletelem.

A cserépedénybe először a babot teszem, ezt követik a húsok és a zöldségek, majd a sort egy újabb réteg babbal zárom. A rétegeket sózom, borsozom, de ügyelek arra, hogy a füstölt húsoknak önmagukban is magas a sótartalmuk.

Mivel hagyományosan, tűz mellett készítem el a receptet, bőségesen öntök hozzá vizet, és mielőtt lefedném az edényt, pár babérlevelet teszek bele. A forró parázs mellé helyezem a tálat úgy, hogy a meleg intenzíven csak az egyik oldalát érje, így a hő hatására a bő lében magától keveredik az étel. A paraszti kultúrában ez a megoldás tette lehetővé, hogy a reggel a tűzre tett fogás délre készen várja a munkában megfáradtakat.

Ha felforrt a bab, fél óra elteltével pirospaprikát adok hozzá, majd két, két és fél órán át hagyom főni.

Kovászos kenyérrel tálalom, díszítésnek csiliszálat használok, a fogás mellé pedig egy mohácsi vörös tételt, a Vaskapu borászat újborát ajánlom.

Hasonló tartalmak

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!