Keresés
Close this search box.

Termőföldtől terítékig

Szöveg: Ferenczi-Bónis Orsolya
Fotó: Máth Kristóf

A Farm2Fork a magyar termelőket köti össze éttermi és lakossági megrendelőkkel. A vállalkozás alapítója, Horváth Boldizsár agrármérnökként évek óta foglalkozott biogazdálkodással, korábban a szári Csoroszlya Farmon vett részt a termelésben. Ott már sikerült megvalósítani a farm-to-table elvet, azaz hogy a zöldségek és gyümölcsök minél kevesebbet utazzanak a termelés helyétől a felhasználást jelentő konyháig: saját termesztésű burgonyájuk egy Franciaországból érkező terméket felülmúlva bekerült az éttermi piacra. A beszállítás kezdetekor döbbent rá, hogy a magyar gazdák által megtermelt jó minőségű áru sok esetben külföldre kerül, vagy ha itthon marad is, nem jut be az éttermekbe – a séfek pedig épp arra panaszkodnak, hogy külföldi alapanyagokat kell használniuk. A vállalkozást tehát az éttermi és a termelői oldalon egyaránt megfogalmazott igény kielégítésének célja hozta létre.

HORVÁTH BOLDIZSÁR
A Farm2Fork vezetője környezetgazdálkodási agrármérnöki és ökológiai gazdálkodási diplomát szerzett, biogazdálkodást tanult a Stuttgarti Egyetemen, majd Angliában dolgozott. Vállalkozása a magyar termelőket köti össze a kiváló minőségű alapanyagokat kereső séfekkel. Internetes áruházából immár lakossági ügyfelek is rendelhetnek

A Farm2Fork működésének kulcsszava az értékteremtés. A farm-to-table alapelv mellett elkötelezett a kiváló hazai, szezonális alapanyagok mellett – ha valamiből nem tud biót választani, akkor a döntésével azokat a gazdákat támogatja, akik a lehető legtöbbet teszik a környezetünk és az egészségünk védelméért. A vállalkozás sarokköve a méltányos kereskedelem. A gazdáknak korrekt árat kell kapniuk a megtermesztett zöldségért és gyümölcsért, hiszen kemény kétkezi munkát végeznek, sok esetben hatvanfokos fóliasátorban. „A korrekt bérezés azért is fontos, mert egyre inkább azt tapasztalom, hogy fogynak a termelők. Ha ez folytatódik, csökken az ország önállósága az élelmiszer-termelés terén, azt pedig megtapasztalhattuk az utóbbi időszakokban, hogy az élelem kulcsfontosságú – magyarázza Boldizsár. – Egyszerűen szükségünk van arra, hogy megtermeljük a saját alapanyagainkat.”

A vállalkozás megalapítását holisztikus szemlélet vezérelte, amelynek része, hogy ismerjük, honnan származik az ételeinkhez felhasznált alapanyag – ki és hogyan termeli meg –, és ennek alapján döntsünk arról, hogy kit támogatunk a termék megvásárlásával. A Farm2Fork vezetője egy angliai gazdaságban töltött egyetemi gyakorlaton találkozott ezzel a szemlélettel, ami mérföldkövet jelentett az életében. A mai napig hálás az egyetemi tanárainak is, akik a biogazdálkodás felé terelték, és az általa képviselt komplex látásmódra inspirálták.

Horváth Boldizsár személyesen ismeri a termelőket, hosszú ideje jó kapcsolatban áll velük. „Hazai termékek választásával magyar családokat támogatunk, vagyis az a szempont is érvényesül, hogy itthon maradjon a pénz” – hangsúlyozza. A gazdákból termelői hálózatot szervezett, és összekötőként kapcsolja hozzájuk a séfeket, őket szintén az alapanyag tiszteletére buzdítja. Hiszen ha hazai szezonális terméket választanak egy menü megalkotásakor, az olyan fejlődési lehetőséget jelent, amely nemcsak a gasztronómiában hat pozitívan, a termelői oldalon is jó irányt jelent. „Nagyon hiszek abban, amit csinálok. Igyekszem tudatosan és hitelesen képviselni, mert tényleg szeretném, ha elindulna a változás, és a séfeknek is fontos lenne, hogy megismerjék, ki áll egy-egy termék mögött. Az egész folyamatot, láncot kellene ismerni, minden szereplőjével és szegmensével együtt. Én ebben a komplexitásban hiszek” – összegzi az alapító cége küldetését.    

Hasonló tartalmak

Energia

Már diákként tanulunk az energiáról, életünk során mégis újra és újra próbáljuk megfejteni a titkát.

Hogyan növekedhetünk a krízisben?

Mi a krízis? Személyes csőd, kudarc, ellehetetlenülés vagy pedig ajándék, ami az újjászületés reményét hordja magában? Varga Kapisztránt kérdeztük.

Hogyan hat a virtuális tér a gyerekekre?

Tableten mesét néző-hallgató óvodások, okostelefonon olvasó kisiskolások – Pölcz Ádám nyelvésszel az alfa generáció nyelvhasználati szokásairól beszélgettünk.

Mi változunk, vagy a világ?

Nényei Pál író tárcája arról, hogy segít-e a generációs címkézés önmagunk és a világ valódi megismerésében.

Panelház-táji

A Városi Kertek Egyesület alapítója, Rosta Gábor nem az ukrajnai háború, sőt nem is a covidjárvány kitörése óta, hanem lassan másfél évtizede hangsúlyozza az önellátás fontosságát.

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!