Góra Róbert gasztrofarmján az állatok természetes körülmények között élhetnek, ennek előnyeit pedig a vásárlók is élvezhetik.
Organic Farma Gora – Így találhat az Ipolyszalkára látogató a gasztrofarmra. Mindig is organikus volt itt az állattartás?
Nem, amikor idekerültem, még egy nagy, több mint ezer hektáron gazdálkodó szövetkezet működött a településen. A gazdaságban fehér disznókat tenyésztettek, és a tejtermelés okán szarvasmarhákat is tartottak. Először az állattenyésztő részleg egyik vezetője lettem, majd egy idő után a teljes állattenyésztést én irányítottam. A szövetkezet célja akkor a termelékenység növelése volt, de a törekvés végül nem vált jövedelmezővé, így leváltották a vezetést. Ekkor beszéltek rá, hogy vállaljam el a gazdaság irányítását. A nagy felelősséggel együtt nagyobb mozgásteret is kaptam, illetve lehetőséget, hogy megvalósítsam az álmomat, az addigitól teljesen eltérő felfogású ökogazdaságot.
Mikor köteleződött el az ökotudatosság mellett?
Nyitrán végeztem a főiskolát, ahol számos olyan tanárom volt, akinek hála elég mélyen foglalkozhattam a témával. Tágulhatott a látószögem, és átláttam bizonyos összefüggéseket, amelyek aztán kijelölték ezt az irányt. Hamar rájöttem például, hogy hiába várjuk a vegyszerektől a csodát, nagyobb csoda az, amikor a természet végezheti el a feladatot.
Vezetőként hogyan tudta érvényesíteni ezt a látásmódot?
Fokozatosan kezdtem a megvalósításba azon értékek alapján, amiket fontosnak tartok. Húsz hektáron kezdtem, majd ahogy telt az idő, egyre nagyobb területen sikerült kialakítani a vegyszermentes gazdálkodást. Aztán jöhettek az állatok is, amelyek a lehető legtermészetesebb körülmények között, ridegtartásban élnek, hogy a legkevésbé nyúljak bele a mindennapjaikba. Mindig úgy képzeltem el a gazdaságot, hogy a munkatársaimmal valódi körforgást valósítunk meg benne, olyan növényeket termesztve, amelyeket aztán megesznek az állatok, a jószágok trágyája pedig visszakerül a földbe.
Hiába várjuk a vegyszerektől a csodát, nagyobb csoda az, amikor a természet végezheti el a feladatot
Merész lépés lehetett szembefordulni az árral.
Nekem mégis ez volt a természetes. Gyerekkorom óta állatok körül mocorogtam, megfigyeltem, miként működnek a természetes közegükben. Láttam a túlélésért vívott állandó harcot, de az élet csodáját, harmóniáját is. Megértettem, hogy a kettő együtt teremti meg az egyensúlyt. Ösztönösen ráéreztem, mi ebből a lényeg számomra, de évek hosszú sora alatt kristályosodott ki bennem, hogyan szeretnék élni, dolgozni. Mire aztán világossá vált a cél, úgy éreztem, mintha a Teremtőtől kaptam volna ezt küldetésül. Rájöttem, hogy ahogy sokan élnek – sietnek, rohannak, mindent meg akarnak változtatni –, az számomra idegen. Én szeretem ösztönösen és tudatosan is leegyszerűsítve megélni a mindennapjaimat, a természettel összhangban meglátni a lényeget. Itt a farmon kis közösség, húsz ember vesz részt a gazdálkodásban, ez is a szemléletmódom része. Nem szeretem a túlzásokat, nem akarok mindent befolyásolni, hanem arra törekszem, hogy olyan valamit hozzunk itt létre, ami egyszerű, józan, tiszta és még hasznos is. Tehát a vállalkozásunk végcélja az ökológiailag lehető legtisztább termékek előállítása.
Mit jelent az, hogy ökológiailag tiszta?
A fejlődés és az innováció nevében a legtöbben vegyszereznek, műtrágyáznak a növénytermesztésben, és nem látják, milyen hatással lesz mindez a szervezetünkre, a világra, a természettel való harmóniánkra. Sokan csak azért mennek bele, mert a gazdasági környezet ezt kívánja, vagy mert az számukra a dicsőség, ha nekik van a legnagyobb termésük a régióban. Én nem használok vegyszereket, nem terhelem ezzel sem a környezetet, sem a mangalicáim, marháim, sem a vásárlók szervezetét. Nekem nem a több takarmány, a magasabb tejhozam, az állatok tömeggyarapodása a lényeg, hanem az, hogy amit végzek, az jó legyen az állatkáknak és a növénykéknek is.
Ökovágóhidat is működtet a farmon. Ez hogy illeszkedik bele a szemléletmódjába?
Már majdnem kerek volt a történet, megvolt a vegyszermentes föld, a biotakarmány, a természetes körülmények között tartott állatok, de mikor eladtuk őket az idegen vágóhídra, ott az érték, amit képviseltek, eltűnt. A nagyobb vágóüzemekben, ahol naponta levágnak öt-hétszáz disznót, a mi havi húsz-negyven malackánk a többi közé keveredett. Ezért döntöttünk a saját földolgozó mellett, ahol érvényesülhet a filozófiánk. Egyszerre csak egy malacot vágunk, a lehető legkíméletesebben és a lehető legrövidebb idő alatt, így az állat nem fél és nem szenved szállítás, várakoztatás közben, a húsa pedig nem tartalmaz stresszhormont. A vágást követő napokban dolgozzuk fel a malacokat kizárólag természetes bioszerek alkalmazásával, és a lehető leghatékonyabban, minden részét felhasználva értékesítjük, nem úgy, mint a nagy vágóhidakon. Nálunk két évig nevelkedik a farmon a malac, mielőtt levágjuk, ezért is tekintünk az egész állatra olyan értékként, amelyet végtelenül tisztelünk. Az elkészített élelmiszereket a saját üzletünkben áruljuk, így bezárul a kör.
A magyarországi vásárlók is hozzájuthatnak a termékekhez?
Persze, közel a határ, és ha eljönnek a farmon lévő mintaboltunkba, nemcsak beszélgetni tudunk, nekem is lehetőségem nyílik arra, hogy hosszú távon reagálhassak a felmerülő igényekre. Kisebb magyarországi üzletekbe is szállítunk, de csak olyanokba, ahol hasonló gondolatiság mentén alakítják a kínálatot és viszonyulnak a vásárlókhoz. Tervezek kisebb csoportoknak kóstolókat, esteket is szervezni, hogy még több lehetőség legyen megosztani egymással a gondolatain
Bezárult a kör – fogalmazott előbb. Ezzel elért mindent, amiről álmodott?
A gazdálkodáson belül szeretném még jobban egyszerűsíteni a mindennapi teendőinket, ezért tervezek még egy-két minőségi változtatást. Az viszont hatalmas kihívás, hogy anyagilag továbbra is életképesek maradjunk. A jelenlegi gazdasági környezetbe nagyon nehéz belehelyezni azt a fajta gazdálkodást, amelyet képviselek. Az állandó fogyasztásra épülő világban mindenki a lehető legnagyobb nyereséget akarja elérni, ezért sokszor a minőség kárára csökkenti a költségeket. A húst szójával vagy más olcsóbb alapanyagokkal helyettesítik. Én ezzel szemben azt szeretném, hogy korrekt termék kerüljön a vásárló kosarába, így viszont maradnak a magas költségek – ez a minőség feltétele. Amíg tudok, kitartok, mert nagy vágyam, hogy erőt adjak azoknak az embereknek, akiknek fontos a tudatos táplálkozás. Amikor még kisgyerek voltam, a falvakban, a házak hátsó udvarában még mindenki tartott állatot, az élelmiszerek nagy százalékát az emberek maguk állították elő. Ma már nem így működik, ezért a fogyasztók kénytelenek megbízni abban, akitől vásárolnak. Nekem az a küldetésem, hogy méltó maradjak erre a bizalomra.
A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.
Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.