A Monostorkosságok szakácskönyvsorozat első része Bakonybélszín címmel ünnepi receptes könyvként 2022 karácsonyára, a második kötet Bakonybéles címmel böjti receptekkel az idei nagyböjt elején jelent meg.
Hogyan merült fel a szerzetesi szakácskönyv kiadásának ötlete?
Több esemény együttes hatása vezetett minket a felismerésre, hogy örömteli fogadtatása lenne egy szerzetesi szakácskönyvnek. A monostori gazdaság minden munkaterületén közösen dolgoznak a szerzetesek és a világi munkatársak – ez alól a konyha sem kivétel. A monostori konyhát Toókos János testvér vezeti Nagy Ferencné Bori néni, a másik szakács segítésével. Mindketten nagyon szeretnek kísérletezni, újítani, a receptek gyűjtésének ötlete is tőlük származik. Miután a monostori receptekből megosztottunk egy kis ízelítőt a közösségimédia-oldalainkon, azt tapasztaltuk, hogy óriási az érdeklődés irántuk. Több olvasó is jelezte, szeretné, ha valamilyen formában megjelenne a gyűjtemény. Ez a törekvés találkozott az Ab Ovo Kiadó elképzelésével, amely azon alapult, hogy Magyarországon nem nagyon jelent meg még szerzetesi szakácskönyv, így érdemes lenne kiadni egyet.
Említette, hogy a szakácsok szeretnek újítani. Ezt az újítókedvet tükrözik a receptek is, vagy inkább régről megőrzött ételleírásokkal találkozhatnak az olvasók a kötetekben?
Valóban ezer éve létezik Bakonybélben monostor, de a történelem viharai során többször megsemmisült, így a régi receptek is odavesztek. Nemcsak a középkoriak nem maradtak fenn, de még az ezerhétszázas évekből származók sem. A Monostorkosságok szakácskönyvekben olyan új, modern receptek szerepelnek, amelyeket János testvér és Bori néni gyűjtöttek össze az évek során – bárki el tudja készíteni őket a saját konyhájában.
A recepteken kívül milyen tartalmak szerepelnek még a könyvekben?
Mindegyik kötet elején van egy hosszabb bevezető, amely betekintést enged a monostori életbe, a szerzetesek étkezési szokásaiba. Olvashatunk arról, hogyan illeszkednek az étkezések a szerzetesi napirendbe, mit jelképez a közös étkezés és milyen ünnepkörök vannak az egyházi évben.
Hogyan ismertetik meg a nagyközönséggel a szakácskönyveket?
Első alkalommal – kísérlet gyanánt – tartottunk egy kóstolóval egybekötött könyvbemutatót a monostorban, amelynek akkora sikere volt, hogy tervezzük további kóstolók rendezését is. Április 4-én pedig János testvér és Bori néni mutatja be mindkét kötetet Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
A bakonybéli monostor közösségét bemutató fotóesszénk itt tekinthető meg, Baán Izsák bencés testvérrel, a monostor elöljárójával készített interjúnk itt olvasható.