Keresés
Close this search box.

Ahol minden nap
Márton-nap

Szöveg: Demeter Anna
Fotó: Hölvényi Kristóf

Közös kincsünk a garammenti liba, amiért Hasznos Gyula tenyésztőnek is hálásak lehetünk: szívvel-lélekkel gondozza a felmenőitől kapott örökséget.

A jól ismert legenda szerint Szent Márton egyszerű pap lévén nem vágyott a püspöki szerepre, ezért a szentelés hírével érkező küldöttek elől a közeli libaólba menekült. A gágogás és a szárnycsapkodás azonban hamar felfedte hollétét, így végül nem kerülhette el a szertartást és az utána következő hatalmas lakomát. A püspök alakját megidéző Márton-nap a paraszti világban az újbor és a termés ünnepévé vált, és máig elengedhetetlen része a libafogyasztás. Azt viszont kevesen tudják, hogy az ókorban Mars isten madaraként is emlegetett állatnak milyen érdekes és értékes szerepe van a magyar mezőgazdasági kultúrában. „Pedig az őshonos magyar lúd igazi kincs, hungarikum” – tudjuk meg a garamszentgyörgyi Hasznos Gyulától. 

A libatenyésztő nyugdíjas nem csak ünnepnapokon mutatja meg, milyen az igazi vendéglátás, az egyszerű betérő sem távozik tőle üres hassal. A régebben pincérként és szakácsként, majd harminc évig fejőmesterként dolgozó férfi örül, hogy napjait ma már korábbi mellékállásának szentelheti. „A Kárpát-medencében azelőtt általános volt a libatartás, minden családnál akadt ebből a szárnyasból, de ma már sajnos csak kevesen vállalkoznak rá. Átalakult a világ, génbankokban kell őriznünk azt, ami nekem még természetes látvány” – meséli a gazda. Elmondása szerint a Garam mentén öt-hat falunként talán egy hozzá hasonlóan élő és gondolkodó barát akad, az életformájuk lassan olyan ritka lesz, mint környezetükben a magyar szó. Jó felvidéki emberhez méltón azonban ő is megőrizte, amit a felmenőitől örökségül kapott – büszkélkedik, miközben egyik fogást kínálja a másik után.

SZENTGYÖRGYI LUDASKÁSA
MÁRTON-NAPRA – HASZNOS GYULA RECEPTJE

A libaaprólékot a húsleveshez hasonló módon feltesszük főni, majd sóval, hét darab fekete, három darab szagos, azaz szegfűborssal, egy-két babérlevéllel és egy kávéskanálnyi köménymaggal ízesítjük. Amint a hús kellően puha, kivesszük, és a levest átszűrjük. Az átszűrt lével felöntjük a rizst, amelyet korábban a libasütés után megmaradt zsíron jól megpirítottunk. Fél liter rizsre egy liter leves kerül, amit már nem szükséges fűszereznünk. A rizs pár percnyi kevergetést igényel, ezt követően állni hagyjuk, majd favillával újra jól megkeverjük. Miután a hús kihűlt, leszedjük a csontokról, és hozzáadjuk az elkészült rizshez. Ekkor kerül rá a tepertő és a felszeletelt máj is, amelynek a hússal egyszerre szükséges sülnie. Köretként a libatenyésztő káposzta- és uborkasalátát, illetve személyes kedvencét, a majonézes paradicsomsalátát is ajánlja.

SZENTGYÖRGYI LUDASKÁSA
MÁRTON-NAPRA – HASZNOS GYULA RECEPTJE

A libaaprólékot a húsleveshez hasonló módon feltesszük főni, majd sóval, hét darab fekete, három darab szagos, azaz szegfűborssal, egy-két babérlevéllel és egy kávéskanálnyi köménymaggal ízesítjük. Amint a hús kellően puha, kivesszük, és a levest átszűrjük. Az átszűrt lével felöntjük a rizst, amelyet korábban a libasütés után megmaradt zsíron jól megpirítottunk. Fél liter rizsre egy liter leves kerül, amit már nem szükséges fűszereznünk. A rizs pár percnyi kevergetést igényel, ezt követően állni hagyjuk, majd favillával újra jól megkeverjük. Miután a hús kihűlt, leszedjük a csontokról, és hozzáadjuk az elkészült rizshez. Ekkor kerül rá a tepertő és a felszeletelt máj is, amelynek a hússal egyszerre szükséges sülnie. Köretként a libatenyésztő káposzta- és uborkasalátát, illetve személyes kedvencét, a majonézes paradicsomsalátát is ajánlja.

„Születésem óta ebben a kis községben élek, a folyó bal partján. Már a nagyszüleimet is libatartóként ismerték a faluban. Emlékszem, gyerekként alig vártam, hogy én hajtsam ki az állatokat a Garamra meg a tallóra. Mikor megnősültem, otthonról elhoztam a ludakat, majd kaptam gúnárokat is, így lett saját állományom, és hamar a piacok állandó résztvevője lettem” – emlékszik vissza a lévai libák megmentőjeként is emlegetett gazda. Hasznos Gyula a mai napig töretlen lelkesedéssel dolgozik az őshonos fajták megbecsüléséért. A ma már kincsként számontartott magyar lúd és szlovákiai megfelelője, a lévai liba az úgynevezett parlagi állományból alakult ki. „A fajta különleges képviselője a fodros, vagy ahogy mifelénk hívják, rongyos lúd, melynek kiváló minőségű a húsa, a nagy mája pedig kuriózum” – mutat Gyula a ház előtti füves területen vonuló jellegzetes tollasra, s büszkén hozzáteszi, javaslatára a fajta ma már garammenti lúdként szerepel a Felvidéki Magyar Értéktárban, s reméli, nemsokára a Magyar Értéktárban is. „El kell ismertetnünk a hozzánk kötődő és általunk gondozott értékeket, ez talán majd erőt ad a jövő gazdáinak is – reménykedik a tenyésztő. – Ezt a munkát nem pénzért végzi az ember, hanem elsősorban az állatok iránti szeretetből. Ezt meg kell becsülni.”

Ha valaki, akkor a garamszentgyörgyi libatartó tudja, milyen felelősséggel jár ez a mindennapos feladat: Hasznos Gyula ötkor kel, etet, takarítja az ólakat, a kellő időben tömi a  jószágokat. Az elsőre ijesztőnek ható folyamat veszélytelenségét a gazdák szaván kívül mára a tudomány is igazolta, jegyzi meg. „Az állatok számára fájdalommentes libatömés célja a nagy zsírtartalmú máj előállítása, amit ínyenc éttermi kínálatban foie gras néven találunk, és egyébként fontos magyar exportcikk.” A gazda elmondása szerint nem kell túlbonyolítani a folyamatokat, de a jó alapanyagra kellő figyelmet szükséges fordítani. „Nem csupán a takarmány minősége és a környezet kialakítása fontos. Figyelnem kell arra is, melyik gúnár melyik ludat szereti. Régen a földekért adták össze a legényt a leánnyal, de tudjuk jól, ahogyan az ember, úgy az állat is válogatós” – magyarázza nevetve, hogyan alakítja a másmás tulajdonságú, színváltozatú fajtákat. Kivéve persze a fodrosat. Azt nem keresztezi, az őshonos állományt meg kell őrizni, hangsúlyozza búcsúzóul. Mi pedig kiadós ebéd után igyekszünk útra kelni. Gyula elhivatottságát vendégei, hűséges vásárlói, számos díj és a családja is igazolja: „Azt mondják, ez az életem. Talán igazuk van. Annyi bizonyos, hogy amíg van értelme, addig szívvel-lélekkel folytatom.”

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A sütikről bővebben az Adatkezelési tájékoztatóban olvashat. Elfogadás esetén jóváhagyja az Adatkezelési tájékoztatót, illetve a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.


A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga

A Facebook segítségével nyomon követjük a kapcsolatokat a közösségi médiával.
  • _fbp

A weboldalunk fejlesztése érdekében nyomon követjük a felhasználói adatokat.
  • _ga
  • _ga_M1TCWC2EWM

Összes tiltása
Összes engedélyezése

KRoNIKA.HU Hírlevél

Légy részese a történetnek!