Törley Pezsgőpincészet

A pezsgőkészítés hosszú múltra tekint vissza, és alapos szaktudást igényel. A budafoki Törley Pezsgőpincészetnél ez a két dolog a legjobb módon ér össze. Törley József 1880-ban alapította meg az első pezsgőgyárát Reimsben. „Törley József egyik beszerzőkörútján Etyekre vetődött, ahol meglepve tapasztalta, hogy az ottani meszes talaj és hűvösebb klíma hasonlít a champagne-ihoz, Promontoron, azaz a majdani Budafokon pedig mészkőbe vájt pincerendszert talált. A két dolog határozott tervvé állt össze a fejében, amelyet nem sokkal később meg is valósított: hazatelepítette a gyárát Magyarországra. 1882 augusztusában be is jegyezték itt a Törley Pezsgőborgyárat” – mesélte egy korábbi riportunkban Lőrik Tamás, a Törley Pezsgőpincészet márkamenedzsere. Ezzel pedig kezdetét vette egy gyors fejlődéssel, aranykorral, háborúval, kitelepítéssel és államosítással, majd újabb aranykorral tarkított történet, melyet viszont egy dolog végigkísért: a minőséghez való ragaszkodás. Ismerkedjetek meg a különböző eljárásokkal készült pezsgőkkel, és kóstoljatok meg néhányat a pezsgőgyár termékei közül!

Ha pedig szeretnétek jobban elmélyülni a pezsgőkészítési eljárásokban, a Törley gyár múltjában és jelenében, és szívesen ellátogatnátok a mintegy 120 kilométer hosszú budafoki pincerendszerbe, foglaljatok időpontot a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontba

Szentesi Pince

„Tíz évvel ezelőtt itthon évi kétszáz-kétszázötvenezer palack pezsgő készült, ma már átlépjük az egymilliót. Mondjuk ezzel csak Jamaicát előzzük meg, mert Spanyol­országban például évi kétszázhúsz­millió palack készül, de akkor is fejlődünk. Bár az első világháború előtt a franciák után a másodikak voltunk pezsgő-előállításban. Ma azonban hiányzik az országból a pezsgőkultúra. Az étkezések előtt aperitifnek pálinkát iszunk, holott a negyvenfokos párlat bezárja az ízlelőbimbókat, a pezsgő, a habzóbor viszont megnyitja. Így azzal kellene kezdeni, töménnyel pedig zárni menüt, mint külföldön. De nálunk a fogyasztás csak az ünnepi alkalmakra korlátozódik, ráadásul sok a tankpezsgő, amelynek a nagy részét nem nevezném pezsgőnek. Az is nagy gond, hogy a palackos erjesztésű pezsgő drága termék. A mi esetünkben egy palackhoz vagy harmincszor hozzá kell nyúlni, mielőtt készen lesz, így négyezer forint alatt nehéz forgalmazni, pedig itthon a két-háromezer forintos ár a lélektani határ. Itt is kell még harminc év. Van még mit tanulnunk, csakúgy, mint a borok területén” – mesélte egy korábbi interjúnkban Szentesi József. A borász a filoxéravész előtti régi magyar fajták feltámasztásával szerzett magának hírnevet, és bár munkásságának egy viszonylag fiatal hajtása a pezsgőkészítés, ebbe is, mint mindenbe az életben, elképesztő elszántsággal és tudásszomjjal vetette bele magát. A borász szemléletéről, a feltámasztott fajtákról, borairól, pezsgőiről itt olvashattok többet. 

Jó történeteket az új esztendőre!

Egy meghatározó gondolat, egy felemelő életút, egy reményteli kísérlet bőven túlmutat azon a néhány percen, amíg elolvasunk egy interjút, egy riportot. Megragad, formál, örökre velünk marad.

Ha remek pezsgőkkel búcsúztatva az óévet megfogadjátok, hogy jövőre több időt szántok a jó történeteknek, példamutató életutaknak, ajándékozzátok meg magatokat Magyar Krónika-előfizetéssel!