A viszonylag fiatal Balaton Wine & Gourmet rendezvénynek ez lesz a harmadik éve, és míg korábban párban: Argentína és Franciaország, valamint Japán és Spanyolország konyhája és italkultúrája mutatkozott be, ezúttal Olaszország egyedül kapja meg a színpadot.

A Veszprémről készült lapszámunk tartalmait itt olvashatja:

Veszprém | Magyar Krónika

VESZPRÉM Napsütötte háztetők, utcákból áradó zene, hűvös sikátorok, kopár szirt, bujazöld patakpart. A vibráló balatoni életérzés és az O …

A szervezők a kiállító pavilonok mellett öt helyszínen, összesen mintegy félszáz izgalmas programmal készülnek. A nagyszínpadon kulturális programok, ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és ital bemutatók kapnak helyet, lesz többek között aperitivo szeánsz, és ízelítőt kaphatunk az olasz bárkultúrából is.

A nagyszínpad mellett újdonságként az olasz mercatók világát megidéző színpadot állítanak fel, ahol bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit.

A nagyközönségnek szóló ingyenes előadások mellett élményétkezéseken, műhelyfoglalkozásokon és vezetett kóstolókon keresztül ismerkedhetünk az olasz gasztronómiával. Igazi különlegességnek számít az a három élményétkezés, amelyeket két Michelin-csillagos olasz sztárséf prezentál, és szintén olaszföldről érkezik az a sommelier, aki prémium borokat mutat be vezetett kóstolóján. A bor mellett a buborékos italok is teret kapnak – önálló kóstolón ismerkedhetünk a prosecco, a franciacorta és hagyományos palackban érlelt pezsgő tételekkel, valamint a legrégebbi magyar pezsgőmanufaktúra, a Törley is bemutatkozik. 

Csillagok a palackban | Magyar Krónika

Hogyan lett a bácskai gazdálkodó fiából a dualizmus egyik legsikeresebb gyárosa és innovátora? Időutazásunk a boldog békeidőkbe és a Törley József alapította budafoki pezsgőgyár aranykorába repít.

Kerekasztal beszélgetések is színesítik a programot, a beszélgetés résztvevői többek között a Balaton fenntarthatóságának égető kérdését, a klímaváltozás következményeit járják körül borászati szempontból, de a nők borászatban betöltött szerepe is terítékre kerül.

A fesztiválon a gyermekek sem fognak unatkozni, hiszen egy sátorban kizárólag nekik szóló programokkal készülnek a szervezők. Részt vehetnek a tésztasuli programjain, de a kultikus olasz desszert, a tiramisú készítésének fortélyait is megtanulhatják a legkisebbek.

A fesztivál főszervezőjével készült interjúnkat alább olvashatja:

Ami itt van, az egy darab belőlem – a veszprémi Wine & Vinylben jártunk | Magyar Krónika

„Fontos eljutni oda, hogy az ember fel tudjon tenni egy jó lemezt, és a kedvenc pohár bora mellett végighallgathasson egy albumot anélkül, hogy rohanna valahova” – ez a gondolat inspirálta a veszprémi borbár létrehozására Zsandár Tamást.